Dzsipp biturbó, a téli őrület

2011.12.22. 12:58

A Hennessey Performance eddig is elmebeteg tuningjairól volt híres, de most nem egy sportkocsi vagy izomautó a kiindulási alap, hanem a Jeep legbrutálisabb modellje, a Grand Cherokee SRT8. A gyári sem piskóta a maga 465 lóerejével, de a beavatkozás után ennek majdnem a kétszeresét tudja.

A HPE800 Twin Turbo elnevezésű motor a 6,4 literes HEMI blokkból indul ki, de kevés alkatrészt hagytak érintetlenül benne. Hét literesre fúrták a blokkot, és ahogy a nevéből már sejthető, a V8-ast két turbófeltöltő táplálja sűrített levegővel. A végeredmény 816 lóerő és 1115 Nm maximális nyomaték, és ennek megfelelően 3,1 másodperces gyorsulás nulláról százra. Ilyen teljesítménnyel persze nem bírt volna ki a többi gyári fődarab sem, így módosították az automata váltót, Brembo fékrendszert kapott az autó 380 mm-es tárcsákkal, ültetett sportfutóművet, könnyűfém felniket, valamint karbonszálas légterelőket és tetőt.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy kinek hiányzik egy ilyen autó, luxuskivitelű belső térrel, 235 ezer amerikai dollárért. A Hennesseynél azonban tudják, hogy van kereslet. „Korábban tucatnyi 6-800 lóerős Grand Cherokeet építettünk már egyedi rendelésre, így már van vásárlóbázisunk. Olyan vásárlóknak készítjük a Twin Turbót, akik mondjuk Moszkvában vagy Aspenben élnek, és szeretnek mindenféle időjárásban a lehető leggyorsabban menni.”