Országot irányítana a Ferrari elnöke?

2011.12.24. 07:56

Don Montezemolo már rég nem csak a Ferrari elnöke, bár ez a cím segítette hozzá, hogy mindenki megismerje az olasz felső tízezerben. A jó ugródeszka elképzelhetetlen magasságokba vitte: volt már a Fiat csoport első számú vezetője, és az olasz iparvállalatokat tömörítő Confindustria elnöke is. De úgy néz ki, mostanság még feljebb tekint: egy egész országot menedzselne ki a válságból.

A dörzsölt üzletember, aki eddigi pályafutása során elsősorban a Fiat csoportnál építette karrierjét, a politikában sem teljesen járatlan. 2009-ben létrehozott egy szervezetet Italia Futura néven, amely jobb-közép irányultságúnak tűnik, és több mint 40 ezer tagot számlál. Azóta fel-fel bukkan a pletyka, amely szerint Montezemolo új pártot alapítana a szervezet köré, amely aztán őt jelölné elnöknek, de az olasz sajtó szerint most jött el a Ferrari-elnök számára a cselekvés ideje. Silvio Berlusconi eltűnt a képből, az alapvetően válságmenedzselésre vállalkozó Mario Monti pedig aligha lenne kemény ellenfél, így Montezemolo a 2013-as választásokra olyan helyzetbe kerülhet, hogy akár a választásokat is megnyerheti.

Mindez egyelőre persze csak találgatás, de ha üzletemberből politikus lesz, az alighanem a búcsút is jelenti a Ferraritól: a miniszterelnöki székkel aligha egyeztethető össze egy ilyen tisztség, amelyet egyébként épp húsz éve visel.