Na, kitől lopnak ma a kínaiak?

2011.12.27. 16:28

A kínai szabadalmi hivatalok adatbázisai nem számítanak a világ legvédetebb helyei közé, tán ezért sem meglepő, hogy kiszivárogtak a Dongfeng új SUV-jának képei.

Bármennyire is furcsa, de a FAW-ból (First Automobile Works azaz Első Autógyártó Művek) kivált SAW (Second Automobile Works azaz Második Autógyártó Művek), melyből időközben Dongfend lett már 1969 óta gyát autóipari termékeket, tavaly 2,72 millió eladott járművével Kína második legnagyobb autógyárává lépett elő.

Megszokhattuk már, hogy termékeikkel kapcsolatban sűrűn hangzik el a  plágium és a lopás ill. ipari kémkedés szóösszetétel, ám ezúttal mossák kezüket: a Dongfeng SUV valójában a partneri szerződésben lévő Nissan által átadott Qashqai-on alapul.

Való igaz, hogy abból a kevésből, ami a beltérből látszik, akár azt is mondhatnánk, hogy hasonlít a Nissanéra, a külső azonban akár a Suzuki SX4 és a Volkswagen Tiguan tökéletes elegye is lehetne.

Kíváncsian várjuk, vajon a 2012-ben bemutatkozó Dongfeng SUV-val megpróbálnak-e megint haknizni Európában, vagy megelégszenek az óriási hazai piaccal.