Jön a családi Fiat 500

2012.01.03. 12:11

A Fiat igyekszik kihasználni az 500-as töretlen sikerét: továbbviszik a stílusát egy másik modellre, amely leginkább talán a Mini Countrymanre emlékeztet.

A nyilvánosságra került képek alapján azt is gondolhatnánk, hogy csupán ügyes átverésről van szó, de más forrásból biztosan tudjuk, hogy évek óta folyik egy ilyen, 500-as stílusú ötajtós fejlesztése, sőt, már közel a gyártás beindításának pillanata. Egyes részletek persze lehetnek a művészi fantázia szüleményei, hiszen eddig nem került nyilvánosságra az autó hiteles gyári fotója, de nagy vonalakban hasonló lesz a végeredmény. Néhány megoldás visszaköszön más Fiatokról: a C oszlop helyét elfoglaló kis ablak a Pandáról lehet ismerős, a sárvédőívek formája pedig a Brazíliában forgalmazott Unót idézi. Ezzel együtt az összkép valóban inkább a Mini Countrymant idézi, mint bármelyik aktuális Fiatot.

A típus, amelyet Ellezero néven emlegetnek, műszaki szempontból valószínűleg a Puntóval áll majd közeli rokonságban, a motorválaszték alighanem 1,4 literes turbómotorokból és 1,6, illetve 2 literes dízelekből áll majd. Valószínű, hogy az autó hossza 4-4,2 méter körül lesz, és maximum öt személy számára lehet benne elegendő hely.

Ha minden igaz, a gyártása Szerbiában, a Zastava egykori gyártelepén folyik majd, a bemutatót pedig tavasszal, a 2012-es Genfi Autószalonon tartják. Egyelőre bizonytalan, hogy a Fiat Észak-Amerikában is bevezeti-e a típust, bár miután a márkát odaát egyelőre egyedül az 500-as képviseli, az Ellezero ideális volna a kínálat bővítésére.