Iszonyú sportkocsi Indiából

2012.01.06. 17:08

A projekt mögött a legismertebb indiai formatervező, Dilip Chhabria cége áll, aki eddig is csinált már hajmeresztő autókat, de korábban még egyet sem akartak szériában gyártani.

Az önjelölt sztártervező persze most sem fogta vissza magát, és ezúttal is mindenáron érdekes formát próbált összehozni, fittyet hányva a szép sportkocsikról alkotott ideálokra. A végeredmény elölről egyszerűen csak harcsaszerű, de oldalról és hátulról egész alaktalannak tűnik – mintha különböző stílusok háborúznának rajta. Ezzel együtt nem lehetetlen, hogy lesz, akinek tetszik majd, bár kevéssé valószínű, hogy tömegek vágyainak tárgya lesz belőle.

A furcsa formához ráadásul egyáltalán nem társul a hasonló sportkocsikra jellemző fölényes dinamika. A középmotorként beépített turbós Ford négyhengeres a maga 265 lóerejével akár elég is lehetne, sőt, későbbre ígérnek egy 400 lóerős Honda V6-ost is, de a karosszéria 1560 kilogrammjával nehezen birkózik mindkettő, így egyik sem képes 7 másodpercen belül elérni a százas tempót. Ráadásul a gép alapára átszámítva mintegy 43 500 ezer euró – közel 14 millió forint – így legalábbis kétséges, hogy hányan vásárolnak majd az autóból.

Az Avantiból a DC Design elképzelése szerint az első évben kb. 200 példány épül majd, de a termelést néhány év alatt felfuttatnák évi kétezer példányig, ha ezt a kereslet is indokolja. Csodálkoznánk rajta, ha így alakulna.