Terepjáró készül a Suzuki Swiftből

2012.01.06. 13:43

Az autógyártók egyre komolyabban veszik az indiai piacot, ezt jelzi, hogy több világpremiert is tartottak az Új-Delhi Motor Expón. Természetesen a Suzuki sem maradhatott ki, amely a Maruti révén a piacvezető státuszért harcol: egy helyben tervezett tanulmányautóval igyekeztek elkápráztatni a közönséget.

Az XA Alpha az aktuális Suzuki Swiftre épül, azaz inkább csak hobbiterepjáró, mint valódi off-road gép, de látszik, hogy a tervezők igyekeztek annyira hangsúlyozni a terepjárós stílusjegyeket, amennyire csak lehet. Az ötlyukas hűtőmaszk egyértelműen a legendás Suzuki Jimnyre utal, a 19 hüvelykes felnik, a sárvédő-szélesítések és a 255/50 kerekek pedig méginkább rájátszanak az off-road érzésre. Négy méteres hosszával és három ajtajával az XA Alpha leginkább a Mini Countryman közvetlen ellenfele lehetne: divatos városi gép, amelynek a magasabb járdaszgélyek sem jelentenek akadályt.

Úgy néz ki, annak ellenére, hogy a tanulmányautó mindössze kilenc hónap alatt készült, a Suzukinál mérlegelik a szériagyártás lehetőségét. A technika készen van, a Swift alapok köré csak új karosszériát kell tervezni, így ha a minden a tervek szerint alakul, és a közönségnek is tetszik z XA Alpha, akkor 2014-re elkészítik a végleges változatot. Bár a potenciális vevők közt első helyen az ázsiai fiatalokat jelölte meg a Suzuki, valószínű, hogy az indiai gyárból – az Altóhoz hasonlóan – a terepjáróból is hozhatnak Európába.