A Volkswagennel versenyezne a Fiat

2012.01.11. 12:37

Az új távlati cél egy második Volkswagen-méretű európai autógyár-óriás létrehozása volna, amely hosszú távon is versenyképes maradhat a legnagyobb konkurensekkel: a Forddal, a GM-mel, a Toyotával, a Renault-Nissannal és a Hyundai-Kiával.

Potenciális partnerekből – esetleg felvásárlási célpontokból – elvben volna elég. Szakértők szerint a legvalószínűbb lehetőség, hogy a Peugeot-Citroennel kötnek minden eddiginél szorosabb együttműködési szerződést, hisz a franciák Európában egyelőre erősebbek, mint a Fiat, viszont egyes piacokon – például Észak-Amerikában – egyáltalán nincsenek jelen, így szintén jó hasznát vennék a Chrysler nyújtotta lehetőségeknek. Ezen kívül a Volvo, sőt, egyes feltételezések szerint a GM-hez tartozó Opel is szóba jöhet, mint potenciális szövetséges.

A Fiat-Chryslernek, amely a jelenlegi elképzelések szerint az évtized közepére egyetlen vállalattá olvadhatna össze, persze egymagában is épp elég nagy a súlya: 2010-ben 4,2 millió autót adtak el együttesen, és arra számítanak, hogy 2014-re ez a szám megközelíti, vagy meg is haladja az 5,7 milliót. Ilyen eladási mennyiségek mellett pedig már egész stabil és jövedelmező működés várható. Sergio Marchionne, a Fiat vezérigazgatója azonban többször is kifejtette, hogy cége méretének növelésében látja a hosszú távú túlélés kulcsát, így több mint valószínű, hogy a közeljövőben tárgyalásokat kezdeményez majd más autógyártókkal egy komolyabb szövetségben rejlő lehetőségekről.