Kiszivárgott képeken az új Audi A3

2012.01.12. 11:29

Egyelőre csupán részletes virtuális modelleket láthatunk, de ennyi is elég, hogy felmérjük, mennyit változik az A3-as külseje.

Bár az Audi formatervezői fogadkoztak, hogy változatosabbá teszik a kínálatot, valószínű, hogy az új A3-ast még a fogadalmak előtt tervezték. A felújítás során persze sok részlet változik: itt is felbukkan a sarkosabb hűtőmaszk és a kifelé szélesedő lámpák, erőteljesebb az övvonal íve, illetve az oldalablak-sor hátsó vége szögletesebb lesz. Az autó karaktere mégsem változik meg gyökeresen – a márkaarculat megtartása egyelőre lényegesebb szempont, mint hogy az egyes Audikat egyszerűen meg lehessen különböztetni.

Mindez annak ellenére van így, hogy a műszaki alapok teljesen újak. Ezt a típust már az új MQB padlólemezre építik, ugyanarra a platformra, amelyre a jövőben a Volkswagen csoport autóinak zöme – az összes keresztben álló motoros típus – épül majd. A moduláris alapok bevezetése persze nem olcsó, az A3-ast is az alapoktól kellett újratervezni. Ami viszont marad, az a szabvány motorválaszték. Az új A3-as már csak turbós benzinmotorokat kap, 1,2, 1,4, 1,8 és 2 literes hengerűrtartalommal. A dízelválaszték is marad, 1,6 és 2 literes dízelmotorokkal lehet majd megvenni a típust.

Az A3-as következő generációját tavasszal mutatják be a Genfi Autószalonon, és viszonylag hamar, 2012 közepén indul a piaci bevezetés is.