NS4: a Toyota elegáns jövője

2012.01.12. 06:25

Igaz, hogy az NS4 egyelőre csupán tanulmány, mégis ismerős karakter: mintha a Priust látnánk tíz év múlva, miután levetkőzte minden esetlenségét.

Az érzés nem is teljesen indokolatlan: a Detroitban kiállított gép lényege a következő generációs hibrid hajtáslánc, amely már külső forrásból is tölthető Li-ion akkumulátorokat alkalmaz. Ez azonban nem látható, mi több, a Toyota sem árult el róla szinte semmit, így a körítést kellett profin megoldani. Bár az elmúlt években a Toyota formatervezői nem igazán brillíroztak, most igazán kitettek magukért. A Prius egybeszabott karakterét sokkal lendületesebb formában tálalták: mintha a legújabb négyajtós kupét látnánk. A forma letisztult, egyszerű és jó arányú, még a komplikált vonalú LED-soros lámpák is jól állnak neki.

Belülről ha lehet, még egyszerűbb és tisztább a formaterv, bár néhány rafinált trükköt itt is bevetettek, mint a műszerfal felső részét alkotó ív. A letisztultság érzése itt inkább abból adódik, hogy alig hagytak gombokat és kapcsolókat, a funkciók nagyobb részét a Microsofttal és az Intellel közösen feljesztett érintőképernyős felületen át lehet elérni. Ráadásul a megmaradt kapcsolókat is úgy tervezték, hogy belesimuljanak a környezetükbe, így első pillantásra fel sem tűnik, hogy ott vannak.

Az NS4 egyelőre persze csak tanulmányautó, de nem tűnik túl távolinak a gyártás lehetősége sem. Ha eltekintünk az olyan drága megoldásoktól, mint a kétrészes üvegtető, vagy a komplikált fedélzeti rendszerek, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy néhány év múlva egy hasonló modellt kapunk majd Prius 4 néven.