Eladó a leggyorsabb utcai Jaguar

2012.01.16. 16:16

Az Jaguar egyik nagy bukásaként tartják számon az XJ 220-ast, de ebből is létezik olyan példány, amely mára még értékesebb lett, mint egykor volt. Az S a versenypályára szánt változat utcai használatra is alkalmas leszármazottja – a korabeli szabályok szerint hat példány készült belőle összesen. A kérdéses példány azonban ezek közt is különlegességnek számít.

Az XJ 220-as a 80-as és 90-es évek fordulóján született szupersportkocsi-generáció legnagyobb bukása volt. Míg az F40-es Ferrari vagy a Porsche 959-es már a megjelenése után egy-két évvel többet ért, mint az eredeti vételára, a Jaguar, amely erősebb és gyorsabb volt ezeknél, a korszak legrosszabb autós befektetésének bizonyult. A bukás okaként a motort szokás emlegetni: az első prototípusokba még V12-es került, és ezt is várták a vásárlók, akik látatlanban leelőlegezték a gépeket, a végső modellbe 3,5 literes V6-os biturbó motor került. Teljesítményben ugyan ez sem nyújtott kevesebbet, de a hengerszám és a presztízs arányossága miatt végül mégis megbukott.

Készült azonban néhány különleges példány, amely már csak ritkasága okán is igencsak felértékelődött. Az S változatot a TWR készítette, amely akkoriban a Jaguar sportrészlegeként is működött. Az alumínium burkolatot szálerősítésű műanyag elemekkel váltották le, a motor teljesítményét pedig 680 lóerőre emelték. Ezt szánták a C jelzésű versenyváltozat alapjának, és hat utcai példányt kellett belőle készíteniük, hogy a korabeli GT versenyeken rajthoz állhassanak. Az RM Auctions most e hat példányból kínál megvételre egyet, amelyet ráadásul külön rendelésre speciális kipufogórendszerrel látott el a TWR – így a teljesítménye kereken 700 lóerő.

Az egyedi Jaguar 225 és 300 ezer dollár – aktuális árfolyamon számolva 55-74 millió forint – közti áron kelhet el, legalábbis erre számítanak az árverést szervező RM Auction munkatársai.