Fenékről azonosít az új lopásgátló

2012.01.19. 13:59

Egy japán kutatónak köszönhető az új megoldás, amellyel megakadályozható, hogy egy idegen csak úgy elhajtson drága autónkkal. A találmány legnagyobb erénye, hogy szükségtelenné teheti a kulcsot, távirányítót, kártyát, vagy bármit, amire eddig az indításhoz szükség volt.

Az ötlet viszonylag egyszerű: mivel az autó vezetéséhez mindenképp helyet kell foglalni az ülésben, ha ez a mozzanat egyben a sofőr azonosítására is alkalmas, az a lehető legkényelmesebb megoldás a tolvajok elleni védekezésre. Shigeomi Koshimitzu erre a célra egy nyomásérzékelőkkel ellátott felületet alkalmaz, amelyen 360 korongforma szenzort helyeznek el. Ezekkel összesen 39 jellemzőt tud feltérképezni a rendszer, a fenék lenyomatának formájától a pontos nyomáseloszlásig, amelyekből – a kutatások szerint – tökéletes egyedi azonosító alkotható. Az azonosítás egyelőre még nem tökéletes – a feltaláló szerint 98%-os találati pontosságot sikerült eddig elérni – de a fejlesztőcsapat abban reménykedik, hogy két-három év fejlesztéssel kiküszöbölhetik a lehetséges hibákat, és gyártásra alkalmassá tehetik ezt a fajta lopásgátló rendszert.

A pontos azonosítás mellett olyan kérdésekre kell megtalálni a választ, mint hogy a rendszer érzékenysége hogyan változik évek alatt, vagy hogy a jelenlegi, 900 dolláros árat hogyan lehet jelentősen csökkenteni. Szintén gondot okozhat, ha valaki nagyon hamar fogy vagy hízik, hiszen így a lenyomat formája is jelentős változáson mehet át. Mindezek ellenére a fejlesztők szerint legalább egy autógyár már akadt, amely komolyan érdeklődik a megoldás iránt, ami biztosíthatja a kutatás folytatásához szükséges anyagi fedezetet.