A Golf még mindig király

2012.01.23. 17:56

Ahogy generációról generációra nőnek az autók, úgy veszi át lassan a C szegmens helyét a B, hisz négy méter elég egy családnak is. Csak egyetlen modell tartja magát makacsul: a VW Golf most is a kontinens legnépszerűbb autótípusa lett, immár negyedik éve.

A tavalyi évben egyértelműen a Volkswagen bizonyult a legnépszerűbb márkának, ha a nyers eladási számokat nézzük. A Golfból 484 ezer példányt tudtak eladni, de a második helyet is megszerezték: a Polóból 356 ezer darabot vásároltak. Igaz, a Polo előnye már nem ilyen egyértelmű, hisz a Ford Fiesta – amely néhány éve még a piac legnépszerűbb modelljének címére is pályázhatott – 348 ezer példányban kelt el, így a két kiskocsi lényegében ugyanolyan népszerűnek mondható. Érdekes módon az öregecske Opel Corsáé a negyedik hely – 313 ezret vásároltak belőle, ami egy életciklusa végén járó modelltől nem rossz eredmény – az ötödik legnépszerűbb modell pedig a szintén leváltás előtt álló Renault Clio lett, ebből 294 ezer fogyott egy év alatt.

Az idén még aligha, de jövőre változhatnak az arányok, mivel az öt legnépszerűbb modell közül legalább kettő – a Volkswagen Golf és a Renault Clio – átadja a helyét a következő generációnak. Az Opel is váltaná a Corsát, de a fejlesztés egyelőre csúszik, csak a Polo és a Fiesta marad a piac stabil szereplője a közeljövőben.