A BMW a kárpit-simogatásban hisz

2012.01.25. 17:54

Ha megvalósulnak a BMW tervezőinek elképzelései, búcsút inthetünk a komplikált műszerfal-kialakításnak: nagy, sima felületek boríthatnak mindent, amelyekhez elég lenne csak a megfelelő helyen hozzáérni, hogy a kívánt hatás létrejöjjön.

„Lényegében az okostelefonok funkcionalitását próbáljuk átültetni a textilekbe” – mondta a kutatást vezető szakember. Az érintésérzékeny felületet egy különleges, polimer-bázisú szövet alkotja, amely elektromos töltést képes hordozni, és ennek az értéke ki is olvasható belőle. Érintésre a töltési viszonyok megváltoznak, és az elektronika ezt érzékeli: a szövet felépítéséből adódóan pontosan megállapítható, hogy hol érintették meg az anyag felületét. Így lényegében bármilyen kezelőfelület kialakítható egy sima szövetborításon, feleslegessé téve a gombokat és kapcsolókat.

A szériagyártás persze még messze van, de a BMW már keresi a legjobb alkalmazási lehetőségeket. Olyan használati módok szinte kínálják magukat, mint az ülésállító vagy az ablakemelő mechanizmusok kiváltása, de elképzelhető, hogy a légkondicionálót vagy a rádió irányítását is kárpit-simogatással oldanák meg. Ezt a megoldást vetítette előre a Vision ConnectedDrive tanulmány, amelyben elvben már ilyen irányítást alkalmaztak, bár azt nem tudni, hogy működött-e, hiszen a tanulmányt csak messziről csodálhatta a közönség.