Huet: álmaink autója

2012.01.30. 14:52

Nehéz eldönteni, hogy elborult álmodozók-e a Huet testvérek, vagy próféták – mindenesetre olyan sportkocsit vázoltak fel, ami sokak számára vonzó lehetne. Az egyetlen baj, hogy még ők sem tudják, valaha elkészül-e.

Az egyelőre csak elméletben létező kupé az 50-es évek legszebb sportautóit idézi: hosszú orr, alacsony tetővonal, lágy formák. A részletek némelyike persze elárulja, hogy a tervek nem ősrégiek, inkább a szünni nem akaró retró-divat egy újabb megnyilvánulásának tekinthető a gép. A Huet Coupé vonzerejének titka nagyrészt a kellemes arányokban keresendő, bár van egy olyan érzésünk, hogy a rajzok szépsége részben annak köszönhető, hogy a tervezők nemigen foglalkoztak a műszaki szükségszerűségekkel.

A 3,8 literes fogyasztás 100 km-en és a 6 másodperces gyorsulás 100 km/h-ig így együtt túl szépen is hangzik, még akkor is, ha a tervezők szerint a váz teljes egészében karbonszálas műanyagból készülne. Ennek ellenére nem vállalnak nagy kockázatot azzal, hogy ilyen optimista számokat vetnek papírra, az autó elkészítéséhez ugyanis teljesen hiányzik a legfontosabb hozzávaló, a megfelelő anyagi háttér. Euró-milliókra lenne szükség, hogy az álomból valóság legyen, és manapság lényegében reménytelen tőkét szerezni egy olyan drága és kockázatos vállalkozáshoz, mint a sportkocsi-fejlesztés.

Így valószínűleg a holland kupé is csak egy újabb szép elképzelés marad, amelyet elnyelt a kegyetlen valóság.