Megvan a tizennégymilliomodik Skoda

2012.02.05. 07:42

107 évvel azután, hogy Vaclav Laurin és Vaclav Klement megalkották a Skoda első autóját, a cseh gyár kvasinyi üzemében elkészült a tizennégymilliomodik Skoda autó.

A mérföldkövet egy Superb-vel érte el a márka, amely egy speciális, egyedi darab volt, és a Laurin & Klement nevet kapta. Vaclav Laurin és Vaclav Klement 1895-ben kezdtek bele járművek gyártásába. Kezdetben kerékpárokat és motorokat készítettek, majd később tértek át a személygépkocsik készítésére.

„Ez az ünnep jól prezentálja a közelmúltban sokat hangoztatott növekedési stratégiánkat. A tizennégymillió autó kétharmadát az elmúlt húsz évben értékesítettük, négymilliót pedig az utolsó öt évben. Mindez tükrözi, hogy milyen sebességgel bővülünk.„ – mondta Winfried Vahland, a Skoda Auto elnöke.

A Volkswagen csoporthoz 1990-ben csatlakozott cseh márka autóiból tavaly 879 200 kelt el. A 2011-es évet új rekordként könyvelhette el így a Skoda, ám ez az érték még messze van a 2018-ra kitűzött évi 1,5 millió darabos termeléstől. Ezt az orosz, a kínai és az indiai piacban rejlő potenciál kihasználásával tervezik elérni.