A legújabb Aston Martin ritkaság

2012.02.09. 17:46

Tanulmányautóként már tavaly láthattuk a V12 Zagatót, de mostanra elkészült a szériagyártásra szánt változat is. Ebben a modellben egy újabb jövőbeli klasszikust tisztelhetünk, hiszen összesen 150 példány készül majd belőle, egyenként is egy vagyonért.

Az Aston Martin és a Zagato kapcsolata ősrégi és sikeres: a DB4-es köré építettek először egyedi karosszériát az olaszok, a végeredmény pedig egyértelműen a korszak egyik legszebb és legritkább sportkocsija, amely teljesítményben is felvette a versenyt a 60-as évek Ferrarijaival. Most valami hasonlót próbáltak készíteni a V12 Vantage alapjaira: hasonlóan zömök, gömbölyded a V12 Zagato formavilága, mint a legendás ősé, és persze itt is felbukkan a tető két púpja, ami az eltelt évtizedek alatt az olasz stúdió névjegyévé vált.

A V12 Vantage műszaki alapjain nem változtattak semmit: a hatliteres, tizenkét hengeres motor ugyanúgy 517 lóerős a Zagatóban, bár a ritkább változatban több a karbonszálas műanyag elem, így valamivel könnyebb lehet, mint a mezei változatok. A Zagato változat nagyrészt kézi munkával készül majd: egy-egy példányra mintegy 2000 munkaórát fordítanak, így nem csoda, hogy egy-egy darabot 330 ezer angol fontért – átszámítva 115 millió forintért – adnak.

Az persze így is biztosra vehető, hogy a gyűjtők ölik majd egymást a V12 Zagatóért, hisz egy ilyen sportkocsi-ritkaság nem csak élményautózásra alkalmas, de befektetésnek is kiváló, hiszen szinte az átvétel pillanatától csak növekszik az értéke.