A Mercedes továbbfejleszti a biztonsági övet

2012.02.13. 16:26

Bár az egyik legrégebbi biztonsági berendezés, az öv még mindig messze a leghatékonyabb. Kényelmesnek viszont nem neveznénk – a Mercedes most ezen próbál változtatni.

Ami biztonsági öv használata ugyan régóta kötelező, de sokan még mindig igyekeznek elkerülni a használatát. Bizonyos helyzetekben ez érthető is: kevés mérgesítőbb dolog van, mint este az övcsat után kotorászni, amikor már rég el kellett volna indulni. A legszebb megoldás erre az automata öv lenne, de azt eddig csak kétpontos kivitelben tudták megcsinálni – a biztonságosabb hárompontosnál egyelőre kikerülhetetlen a kézi megoldás. Ha már megszabadítani nem tud a kellemetlenségtől, a Mercedes új megoldása legalább leegyszerűsíti az utasok dolgát: indulásnál 7 centivel megemeli az övcsatot, és ki is világítja, így nem lehet gond megtalálni, hogy hova rögzítsük az öv belső horgonypontját. Miután ez megtörtént, szépen meg is húzza az övet – ahogy az már a mai modellekben is szokás – azzal, hogy a csat visszasüllyed a helyére. Az elsőre újabb felesleges kényelmi extrának tűnő újítás így olyan helyzetekben nyerhet időt, amelyek eddig az öv használatának mellőzésére ösztönözhették az utasokat, azaz, ha közvetve is, de életeket menthet.

Úgy hallani, a Mercedes elsőként a rövidesen bemutatkozó S osztályban mutatja be az új övcsatot, de reméljük, hogy az ötlet gyorsan és széles körben elterjed majd, mindannyiunk kényelme és biztonsága érdekében.