Mérgesebben harap az új Viper

2012.02.15. 17:11

Amerikában szokás, hogy egy-egy fontosabb típus külön jelvényt kap. Így van ez a Chevrolet Corvette-el, a Ford Mustanggal, és a Dodge Viperrel is. Ráadásul ez utóbbi modell generációnként új kígyót kap az orrára – most mutatták meg a harmadikat.

Az első generáció viperája, amelyet Sneaky Pete néven emlegetnek a rajongók, még csak gonoszul nézett, szigorú, egyenes fejtartással. A második Viper aztán agresszívebb kígyófejet kapott 2003-ban: a Fangs – agyarak – logó fogait villogtató viperát ábrázol. A harmadik, várhatóan idén, vagy jövő év elején érkező Vipernek ismét új kígyót rajzoltak: ez az előzőekkel szemben már a kígyó tekeredő testét is megmutatja, a támadásra készülő mérgeskígyó pedig félprofilból látszik rajta. Ez a változat is kapott nevet: egy meghívásos Viper-találkozón a Striker, azaz támadó elnevezést kapta. „A Stryker jelvény a legkifinomultabb, legbaljósabb és legszebb, amelyet eddig készítettünk, akárcsak maga az autó” – mondta Mark Trostle, az SRT Design vezetője, aki a Viper tervezéséért is felelős.

Magáról az autóról még mindig viszonylag keveset tudunk, bár az egyértelmű, hogy a Chrysler megtartja az eredeti koncepciót: látványos kupé marad, szokatlanul hosszú orral, és brutálisan erős, nagy hengerűrtartalmú motorral. Abban egyelőre csak reménykedhetnek a rajongók, hogy a tervezők a harmadik generációra kiküszöbölik a Viper hibáit, és valóban sokkal stabilabb, könnyebben vezethető sportkocsi lesz, mint korábban.