Kína ezt is csúnyán lemásolta

2012.02.18. 18:32

Kínában a termékmásolás megszokottnak számít, és ez alól az autók sem kivételek. Ennek - a jelek szerint - egy újabb népszerű modell, a Ford F-150-es esett áldozatul.

Egy autókkal foglalkozó kínai honlap nemrégiben több képet tett közzé, melyeken a JAC Motors 4R3 nevű modellje látható. A 4R3-at egy 108 lóerős, 2,8 literes dízelmotor hajtja, szemben a Forddal, melynek a legkisebb motorja is egy 3,5 literes V6-os, mindettől függetlenül a hasonlóság az F-150-esel több, mint szembetűnő, ezért ha a Ford úgy dönt, bírósági útra tereli az ügyet, komoly büntetésekre számíthatnak a klónozó kínaiak.

A JAC Motors egy meglehetősen kis hal a kínai autógyártók tengerén, mégis több régióba képes exportálni, így Afrikában is, ahol termékeik igen népszerűek. A gyárat nem először érik másolási vádak, legutóbb a Chevrolet Silverado klónozásán kapták rajta, melyet ők Ruuiling néven forgalmaztak.

A kínai kultúrában a másolás nem számít elítélendőnek. Kínában úgy tartják, egy tökéletes tárgy vagy eszköz másolása elismerés az eredeti felé.