Az Opel lesz a Peugeot megmentője?

2012.02.24. 14:29

Európa újabb pénzügyi krízise megviselte az autóipart is: a Peugeot csoport, amely bevételei nagy részét még mindig a kontinensen belül szerzi, egyike a nagy veszteseknek, így mindenképp csökkentenie kell a költségein. A legkézenfekvőbb módszer egy másik autógyártóval való együttműködés lenne, amely már többször is bevált a franciáknak.

A legújabb hírek szerint jelenleg épp a General Motors a legvalószínűbb jelölt: folynak a tárgyalások, keresik a lehetőséget az együttműködésre, bár egyelőre bizonytalan, hogy végül találnak-e olyan területet, ahol a Peugeot és a GM kölcsönösen egymás hasznára lehet. A franciák szerint az önállóságuk feladásán kívül szinte minden szóba jöhet, bár leginkább egy olyan együttműködés szolgálná mindkét fél céljait, amely a fejlesztési és gyártási költségek lefaragásával jár. Ilyen lehetőség akár teljes típusok, akár drága részegységek – motorok, váltók, padlólemezek – közös előállítása.

Ez a módszer a franciáknál már többször eredményesen működött: jelenleg is közösen gyártanak városi kisautókat a Toyotával, benzinmotorokat a BMW-vel, haszonjárműveket a Fiattal és terepjárókat, illetve elektromos járműveket vesznek át a Mitsubishitől. Ugyanakkor számos terület van, ahol közösen dolgozhatnának az Opellel, ami mindkét cég számára komoly megtakarítást hozna. A Peugeot például élen jár a dízelmotor-fejlesztésben, ahol az Opel részint még mindig a Fiat fejlesztéseire hagyatkozik. A Peugeot persze nem csak a gyártási költségek csökkentésében számíthat egy új partnerre. A GM abban is segíthetne a franciáknak, hogy egyes piacokon, ahol eddig nem, vagy alig volt jelen a Peugeot és a Citroen márka, például Észak-Amerikában biztosabban megvethessék a lábukat.

Egyes feltételezések szerint akár heteken belül megszülethet valamiféle megállapodás a két cég között, bár egyelőre mindkét oldal meglehetősen diszkréten kezeli az ügyet. Csak a Peugeot vezetése volt hajlandó nyilatkozni, és ők is csak annyit mondtak, hogy bár valóban tárgyalnak, döntés még nincs.