Rekord jutalom német gyárak dolgozóinak

2012.02.26. 14:24

Minden eddiginél nagyobb összegű prémiumot kapnak az idén a Daimler és a Volkswagen dolgozói, köszönhetően annak, hogy a vállalatok jó eredményekkel zárták a tavalyi évet.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) vasárnapi száma idézi a befolyásos IG Metall szakszervezet egyik vezetőjét, aki szerint a bónusz egyes dolgozóknál elérheti a tízezer eurót is a teljesítménytől függően.

A Daimlernél a valaha kapott legnagyobb összegnél többet, fejenként 4100 eurót kapnak a munkatársak. A legtöbbet várhatóan az Audi-állomány kapja, mivel a cég rögzítette, hogy ha a működési eredmény meghaladja az 1,2 milliárd eurót, akkor az a fölötti rész tíz százalékát szétosztják a dolgozók között. Ez a tavalyi, közelebbről nem ismert rekord eredmények alapján ötszámjegyű jutalmat jelenthet a gyár munkatársainak. Tavaly a dolgozók átlagosan 5-6 ezer euró közötti prémiumot kaptak.

A német autóipar jó évet tudhat maga mögött, elsősorban a feltörekvő országok, főként Kína növekvő vásárlásainak köszönhetően. A Daimlernek fennállása óta a legjobb éve volt a tavalyi, adózott eredménye 6 milliárd eurót tett ki. Európa legnagyobb autógyártója, a Volkswagen 16 milliárd eurós profitra tett szert, s ezzel mindenkit megelőzött az autóiparban, még a General Motors-t is.