A GM megveszi a Peugeot egy részét

2012.02.29. 13:20

Úgy néz ki, a Peugeot megtalálta hosszú távú partnerét, méghozzá az amerikai General Motors képében. Ha minden jól megy, a két cég komoly fejlesztési együttműködésbe kezdhet a közeljövőben, amely jelentős költségcsökkenéshez vezethet mindkét oldalon.

A legújabb hírek szerint a General Motors belement, hogy 7%-os részvénycsomagot vásároljon a PSA csoportból, ami azt jelzi, hogy komoly, hosszú távú kapcsolat kialakítására törekszik a cég. Ugyanakkor arról egyelőre nem esett szó, hogy a Peugeot feladja a függetlenségét: a megállapodásban állítólag az is szerepel, hogy a GM csak a Peugeot hozzájárulásával vásárolhat újabb részvényeket. A GM és a Peugeot alighanem hasonló módon lehet egymás hasznára, mint a GM és a Fiat annak idején, azaz a fejlesztést és a gyártást egyes területeken összevonhatják, jelentős megtakarítást érve el ezzel. Az Opel például hasznosíthatja a Peugeot fejlett dízelmotorjait, de szó lehet közös padlólemez-, sőt, akár típusfejlesztésről is. Ennek kapcsán olyan pletykákat is hallani, hogy az együttműködés nyomán a Peugeot és az Opel egyes gyárait is bezárnák Európában, hisz jelenleg mindkét cég jelentős kapacitás-felesleggel rendelkezik.

Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy ha a GM-mel összejön a szövetség, arra hogyan reagálhatnak a Peugeot egyéb partnerei, hiszen a franciák eddig eseti együttműködésekkel operáltak, és csak egyes részterületeken működtek együtt a konkurensekkel. A GM beszállása azonban elriaszthatja a többi céget, így veszélybe kerülhetnek a Mitsubishivel, a BMW-vel, a Toyotával és a Fiattal közös projektek.