Volkswagen, csapatos száguldásra

2012.03.02. 07:23

Tuningolni leginkább személyautókat szokás, és ez nem teljesen véletlen: egy hobbiterepjáró vagy furgon esetében a magas súlypont miatt nehezebb garantálni a stabilitást nagy sebességnél. Ettől persze még nem lehetetlen a feladat, ahogy az MTM is bizonyította ezzel az átépített T5 furgonnal.

A hétszemélyes doboz orrába 2,5 literes öthengeres blokk került, hasonló ahhoz, amelyet korábban gyárilag is beépítettek, csakhogy ez turbófeltöltéssel vagy háromszor olyan erős, mint az eredeti. Az MTM tuningmesterei 472 lóerőt és 625 Nm maximális nyomatékot hoztak ki a motorból, ami már egy ekkora autónál is bőven elég ahhoz, hogy a menetteljesítményei bőven meghaladják az átlagos szintet. A tuningcég csak annyit szellőztetett meg, hogy a végsebesség valahol 280 km/h körül van – ezért kellett kőkemény, állítható futómű, 9x20 hüvelykes felnik, 275/35-ös Michelin Supersport gumik és nagy féktárcsák hatdugattyús nyergekkel.

Hogy mindez mire jó? A száguldásból közösségi élmény lehet, hiszen a hétből hat ember garantáltan együtt retteghet, míg a sofőr élvezi a kisbuszokra egyáltalán nem jellemző menetdinamikát. Az persze kevéssé valószínű, hogy az MTM T500 a nyugdíjasklubok kedvenc közlekedési eszköze lesz – ezt garantálja, hogy egy-egy ilyen gépért minimum 160 ezer eurót kérnek el.