Még jobb VW dízelek jönnek

2012.03.06. 06:32

Az EA288 kód a Volkswagen legújabb dízel-generációját fedi, amelyet most kezdenek bevezetni sorozatgyártású autóikban. Az új motorok a régi blokkokra épülnek, de számos kisebb-nagyobb fejlesztést tartalmaznak.

A fejlesztés közösen folyt az EA211 jelzésű benzinmotor-családdal, így számos új megoldás azonos lett. Az új fejlesztésű, 1,6 és 2 literes TDI motorok így olyan vezérműszíjat kapnak, amelyet egyáltalán nem kell cserélni a motor tervezett élettartama során. Emellett sikerült javítani a fűtőrendszer hatékonyságán, azaz a motor hamarabb fűti fel az utasteret, mint korábban. Az összes motorváltozatot ellátták két kiegyenlítő tengellyel is, amelyek a blokkok rezgéseit hivatottak tovább csillapítani. A nagyobbik változat csúcsteljesítménye állítólag már elérheti a 190 lóerőt, miközben a fogyasztásán és a károsanyag-kibocsátását sikerült tovább mérsékelni.

Az új dízelmotorokat a következő márfél-két évben fokozatosan vezeti be a Volkswagen újabb modelljeiben – először a Genfben lesz látható, egyelőre pusztán kiállítási tárgyként.