Elszállt tanulmányautó a finnektől

2012.03.09. 15:08


Nehéz eldönteni, hogy egy fémtócsából felemelkedő T1000-es, vagy egy szaunában szétfolyt viaszfigura inspirálta a finn Valmet tervezőit, a Dawn névre keresztelt tanulmányautójukat mindenesetre nehéz elfelejteni, ha egyszer megpillantottuk. Pedig jó lenne.

Rejtély, mi célból terveztek saját koncepcióautót az uusikaupunki székhelyű Valmetnél, hiszen a cég szakterülete a bérgyártás. Többek között a Fisker Karmát is ők építik gebinben, és épp most egyeztek meg az orosz Marussiával is a B2 gyártásáról, amit talán még idén el is kezdenek. Magunk közt szólva nem jósolunk nekik derűs jövőt ilyen stratégiai partnerekkel: a Fisker eddig kevés elismerést aratott, az oroszok pedig már két éve bemutatták a B2-est, és azóta is képlékeny állapotban van.

Talán ezért próbálják felkelteni a figyelmet, milyen pompás ötletek megvalósítására képesek, hiszen a reklámszöveg szerint a Dawn „egyesíti a komponensfejlesztési és integratív tudást a jövőbe mutató ötletekkel”. A meztelencsiga-szerű tárgy ugyanis egy elektromos autót mintáz, amelyről semmilyen műszaki adatot nem tudni. A varázslemez az orrán állítólag egy induktív töltőberendezés csatlakozópontja, amely még fejlesztés alatt áll. Nehéz elhinni, hogy bármi köze lenne a realitáshoz az egész koncepciónak, de tény, hogy látványos.