Feltámad a francia Rolls-Royce

2012.03.14. 13:59

Mára szinte teljesen feledésbe merült az a kísérlet, hogy Franciaországban teljes értékű luxusautókat gyártsanak. A Facel márkának azonban máig akadnak rajongói – köztük olyanok is, akik hisznek benne, hogy érdemes új életre kelteni.

Úgy tűnik, már el is készült az első prototípus, amelyet a hírek szerint az őszi Párizsi Autószalonon leplezhetnek le. Most ennek megfelelően még csak a kék vászon alól kacsintgat az új modell, amely várhatóan egy meglehetősen drága, orrmotoros sportkupé lesz, koncepciójában hasonló az 1960-as évek elején gyártott Vega modellekhez. Ezen kívül mást nem is igen lehet tudni az autóról, bár elképzelhető, hogy az új Facel a márka hagyományaihoz híven Chrysler technikát használ majd.

A Facel 1954-ben készítette el első saját autóját, egy Chrysler mechanikára épülő hatalmas, nehéz és méregdrága kupét, majd egy hatalmas limuzinnal bővítették a kínálatot. A márka karrierjének csúcspontján a korabeli világsztárok is rákaptak a francia különlegességekre: Pablo Picasso, Ringo Starr, Tony Curtis és Stirling Moss is ilyen autóval járt. Az 1960-ban bemutatott, kisebb és olcsóbb Facellia modell azonban üzleti bukás lett, így a Facel 1964-ben kénytelen volt lehúzni a rolót.

Egyelőre nehéz megmondani, hogy a modern utód milyen eséllyekkel indul, hiszen a márka a gyűjtők körében ma is igen keresett, viszont a populáris kultúrából évtizedekkel ezelőtt eltűnt, szinte nyom nélkül, így csak a rajongói bázisra nemigen építhetnek.