Finnországból jön az orosz szuperautó

2012.03.14. 06:19

A Marussia név már a Formula 1-ben is felbukkant – ami azt jelzi, hogy tőke van a háttérben bőségesen – de az utcai sportkocsikból egyelőre csak néhány prototípust tudtak összerakni. Mostanra az is nyilvánvalóvá vált, hogy miért: Oroszországban egyszerűen nincs meg a szükséges technológiai színvonal.

Sportkocsinak persze lennie kell, így a legközelebbi specialistához, a Valmethez fordult a Marussia: a finn vállalat nem tapasztalatlan, szinte a kezdetektől ők gyártották a Porsche Boxstert, és a Saab egyes kabrió modelljeit is. Így egy ilyen kisszériás sportkocsi gyártása sem lehet gond, különösen azután, hogy gyakorlatilag minden megrendelését elvesztette a finn összeszerelő üzem. A Marussia a tervek szerint 2012 legvégétől készül majd a Valmetnél, évente maximum ezer példányban.

A szériagyártásra szánt modell a százezer eurós Marussia B2-es, egy középmotoros sportkocsi, amelybe különféle V6-os motorokat szánnak. A 3,5 literes, 300 lóerős szívómotort a Cosworth szállítja, de állítólag lesz egy 2,8 literes, 360 és 410 lóerős teljesítménnyel elérhető duplaturbós motor is. Az autó tömege állítólag csupán 1100 kilogramm lesz, így viszonylag szerény teljesítménye ellenére a csúcsváltozat 3,8 másodperc alatt elérheti a százas tempót.