Megvillan az új elnöki Citroen

2012.03.20. 13:52

A francia gyártók rég nem rúgnak labdába a luxusautó-piacon: nincsenek elég erős és sokhengeres motorjaik, hiányoznak a hátsókerék-hajtású padlólemezek, és a piac sem fogadta be igazán a szokvány szedán-formától való eltérést. Úgy tűnt, fel is adták, de most mégis sorra jönnek az új francia luxusautók. A magyarázat egyszerű: Kínába még nem értek el az előítéletek.

A Citroen is újra nagykocsit fejleszt, olyannyira, hogy a napokban már kedvcsináló fotókat is mutattak a típusról. A DS9 néven emlegetett modellről egyelőre csak sejtjük, hogy miféle lesz. Legközelebb talán akkor járunk a valósághoz, ha feltételezzük, hogy a Metropolis tanulmányautó szériaváltozatáról van szó, bár a képeken látszik, hogy a részleteken sokat változtattak a Citroen formatervezői. A DS sorozat csúcsmodelljétől elsősorban persze a távol-keleten várnak komoly sikereket, de azon sem lepődnénk meg, ha presztízsokokból Európában is bevezetnék a típust. Ezzel egyebek közt esélyük lenne elhalászni a Renault orra elől a nagy állami megrendeléseket. A Citroen számára hatalmas presztízsnyereség lenne, ha a francia elnök DS9-essel jelenne meg az állami eseményeken, és nem a régi Vel Satissal.

A luxusautóktól korábban elvárt sokhengeres motorok hiányát úgy oldhatja meg a Citroen, ahogy a tanulmányautóban is: a DS9 orrába valamiféle V6-os motort szerelhetnek, a hátsó kerekek hajtását pedig villanymotorokra bíznák. Így az elérhető összteljesítmény akár az 500 lóerőt is elérheti, miközben az óriási négyajtós fogyasztása akár egy kisautóéval is vetekedhet.