Új óriás-elfogó a rendőröknek

2012.03.20. 14:24

Az amerikai rendőrségek nagy része még mindig nagy és olcsó megerősített szedánokat használ, de bizonyos feladatokra sokkal alkalmasabb egy kövér SUV. Ilyen célra eddig inkább a Ford és a GM egyes típusait használták, de most a Dodge is beszáll a versenybe a Durango gyárilag módosított Special Service kivitelével.

Az autót kétféle változatban készítették el: az egyik a rendőrök igényei szerint készült, masszív, leszorításra is alkalmas lökővassal, a másik a tűzoltóságok számára készült. A gép 3,6 literes 290 lóerős V6-os, illetve 5,7 literes 360 lóerős V8-as motorral készül, igény szerint hátsó- vagy összkerék-hajtással. A polgári változatokhoz képest a fényhídon kívül a hatásosabb fékrendszer, a nagyobb teljesítményű akkumulátor, a nagyobb terhelésre méretezett vízpumpa és olajhűtő, illetve a 220 amperes generátor jelent eltérést. A szolgálati Durangóban emellett több kisebb tárolórekeszt is kialakítottak a csomagtér padlójában és oldalfalában, viszont harmadik üléssort nem építenek be, így több hely marad a szállítandó tárgyak számára.

Észak-Amerikában évente több tízezer új szolgálati járművet állítanak szolgálatba, így nem csoda, hogy mindhárom detroiti autógyártó megpróbál minél nagyobb szeletet megszerezni ebből a biztos bevétellel kecsegtető piacból.