Bukás a Mercedes R osztály?

2012.03.21. 15:13

Az R osztály különös keverék, valahol félúton egy hobbiterepjáró és egy családi egyterű között. A Mercedes eredetileg arra számított, hogy ez a koncepció épp olyan siker lehet, mint a BMW X6 kupé-SUV öszvér, de kiderült, hogy a sikerhez nem elég két kategóriát összekeverni.

Azt eddig is tudtuk, hogy az R osztály nem lett nagy siker, de a legújabb hírek szerint ez nem csak Európára igaz: az Egyesült Államokban annyira nem mennek az eladások, hogy ki is veszik a kínálatból a típust. Ez azért érdekes, mert a gyártás ott folyik – nyilván azért, mert a németek eleve az amerikai piacra szánták az autót. A Mercedes magyarázata szerint a vásárlók érdeklődése a GLK, az M és a GL, azaz a hagyományos SUV kategória felé tolódott, így az R osztályban már nem látnak üzleti lehetőséget.

Más piacokon egyelőre marad az R Mercedes, és 2015-ig biztosan folytatódik a gyártás is – a hivatalos álláspont szerint Kínában és más, kisebb piacokon kellőképpen népszerű a modell – de arra azért nem fogadnánk ezek után, hogy a nagy egyterűnek lesz közvetlen utódja.