Vibrátor ment meg az eltévedéstől?

2012.03.24. 06:57

Az AT&T és a Carnegie Mellon egyetem kutatói álltak elő az új megoldással, amely elvben segíthet csökkenteni a balesetek számát. A lényeg, hogy olyan érzékszervünket terhelnék a plusz információval, amelyet amúgy sem használunk gyakran: a tapintást.

Az ötlet lényege, hogy a kormánykerékbe építenek olyan rezgetőkészüléket, amely magát a kormányzást nem befolyásolja, olyan erős vibrációkat kelt, amelyeknek az irányát sem nehéz megállapítani. Így a vezető a kormányon keresztül érzékelhetné a navigációs rendszer használatakor, ha fordulnia kell valamerre, de ugyanígy jelezhetné a kormány más rezgés-mintákkal, ha a tükrök holtterében épp egy másik jármű halad, vagy ha hirtelen lassul a jármű előtt a forgalom.

Egy ilyen rendszer kialakításának nem volna műszaki akadálya, az az igazi kérdés, hogy a tapintásos navigáció valójában mennyire hasznos ötlet. A kutatók igyekeztek is kideríteni a választ, és érdekes eredményre jutottak. A fiatalabb korosztálynál – 25 év alatt – kimutatható volt, hogy kevesebbet hibáznak a navigációs rendszer követése közben, ha a hang-információhoz rezgés is társult, viszont az idősebbeknél nem jelenkezett efféle hatás.

A kutatás persze még folyik, de nem lehetetlen, hogy a jövőben a kormányrezgetés is elterjed majd az autókban, mint a vezető és a jármű rendszerei közti kommunikáció egyik módja.