A Peugeot a legjobb GTI-n dolgozik

2012.03.26. 18:09

A Peugeot évtizedek óta adós egy olyan sportos kisautóval, amely valóban megszorongathatja a kategória legjobbjait, és hasonló legendát teremthet, mint annak idején a 205 GTi. Most azonban épp egy ilyen autó megalkotásán fáradoznak.

Sokan csodálkoztak rajta, hogy a 208 GTI változata nem jelent meg az alapmodellel egy időben, csak egy tanulmány-változatot mutattak a franciák. A Peugeot kínálatért felelős igazgatója, Laurent Blanchet azonban azt mondja, ez így természetes. „Nem akartunk egy újabb tévedést, amilyen a 207 RC vagy a 308 GTI volt. Olyan autót akarunk bemutatni, amely korszerű és eredeti, egy valódi GTI. A 205 GTI génjeit szeretnénk feltámasztani, modern formában.” – mondta az igazgató, majd hozzátette: addig dolgoznak, míg jobbat nem tudnak készíteni, mint a Renault Clio RS, a VW Polo GTI és a Mini JCW, a kategória legnépszerűbb modelljei.

Nem teljesítményben akarják túllicitálni a konkurenciát: azt mondják, a motor 180-200 lóerős lesz, nem több. Ugyanakkor az autó úttartásának és vezethetőségének tökéletesnek kell lennie. Emellett meg kell találniuk a megfelelő egyensúlyt az egyszerűség és a kis tömeg, illetve a gazdag felszereltség között. „Láttuk, hogy egy jó GTI milyen hatással lehet a márka megítélésére” – mondta Blanchet, egyértelművé téve, hogy csak akkor tartják értelmesnek egy ilyen gép bemutatását, ha jelentős népszerűség-növekedést hoz az olyan fontos piacokon, mint Franciaország, Németország vagy Nagy-Britannia.