Új amerikai harcjármű Ford motorral

2012.03.27. 18:02

A JLTV program célja, hogy biztonságosabb, korszerűbb, takarékosabb járművel indulhassanak harcba az amerikai csapatok. Az egyik jelölt, amely a hadsereg megrendelésért versenyez, a Valanx nevű négykerekű, amely részben Ford technikára épül.

Az Egyesült Államok az elmúlt bő húsz évben számos háborús konfliktusban vett részt, és bár a Hummerek bizonyították sokoldalúságukat, a gyengeségeikre is fény derült. Így a hadsereg több pályázatot is kiírt, hogy korszerűbb, nagyobb védettséget adó szárazföldi járműveket rendszeresíthessen. Az egyik ilyen pályázat a Joint Light Tactical Vehicle program, amelyben jelenleg három konstrukció vetélkedik a végső megrendelésért, és vele a zsíros haszonért. A BAE Systems, a Northrop Grumman és a Meritor Defenses versenyzője a Valanx. Ez egy valódi gumikerekű tank arasznyi vastag üvegezéssel, a tetején géppuskaállással, és mint a napokban kiderült, a Ford 6,7 literes V8-as dízelmotorjával. A Power Stroke dízel bőven elég erős a maga 400 lóerejével és 1080 Nm-es csúcsnyomatékával, de ami ennél is lényegesebb, biodízel-üzemanyaggal is használható, és dízel lévén a fogyasztása is viszonylag visszafogott.

A Valanx sikere persze egyáltalán nem vehető biztosra, hiszen még két másik jelölt is versenyben van. A General Dynamics és a Hummer gyártója, az AM General fogott össze egy másik hasonló harcjármű elkészítésére, a Lockheed Martin pedig egy harmadik járművel igyekszik meggyőzni a tábornokokat arról, hogy az ő gépük lesz a megfelelő szállítóeszköz a frontra induló katonáknak.