Ford, de gyorsabb a Bugattinál

2012.03.28. 13:26

Ez a különös festésű Ford sportkocsi világrekorddal nyerte meg a Texas Mile rendezvényt, ahol azt mérik, hogy a versenygépek mekkora sebességet képesek elérni egy mérföldön, azaz 1,61 kilométeren. A Hennessey tuningos GT elképesztő, 414 km/h-s sebességgel lépte át a célvonalat.

Egy ilyen mutatványhoz persze célgépre van szükség, így nem volt elegendő a két nagyméretű turbófeltöltő és a 117-es oktánszámú versenybenzin, a Ford 5,4 literes V8-asának vezérlőprogramját is úgy kellett felprogramozni, hogy minden pillanatban az elérhető maximális gyorsulást tudják kihozni a gépből. A munkát specialisták végezték, akik több próbafutás GPS adatai alapján tökéletesítették a MoTeC vezérlőegység programját. A gép valószínűleg nagyobb sebességre is képes lenne, ha hosszabb lett volna a mért táv, bár 300 km/h felett már ez a gép sem gyorsul annyira – jellemző, hogy féltávnál már 328 km/h-val száguldott.

A sofőr, Sean Kennedy azt mondja, van még tartalék az autóban, így októberre a 260 mérföld/órás, azaz 418 km/h-s határ áttörését irányozták elő.