Három VW a Tiguan helyett

2012.04.02. 16:40

A Tiguan maximálisan bejött a Volkswagennek, de úgy hallani, ennyivel nem elégszik meg a cég: a következő generáció háromféle karosszériával lesz kapható.

Eddig csak a luxusautó-gyártók közt volt divat a fékevesztett típusszaporítás, de a Volkswagen egyel alacsonyabb árszinten is megpróbálkozik vele. A rugalmas MQB platformra ugyanis viszonylag olcsón fejleszthetnek több változatot egy-egy típusból. A Tiguan lehet az első olyan típus, ahol kihasználják ezt a lehetőséget, és rögtön háromféle változatot dobnak piacra. Az alapmodell méreteiben és karakterében is hasonlít majd a jelenlegi modellre, de külön változatot készítenek a kínai és amerikai piacra, amely mintegy 55 centivel lesz hosszabb. Így ebbe a kivitelbe három üléssor is elfér majd - ezzel lényegében a Touareg olcsóbb alternatíváját hozzák létre.

A harmadik kivitel a nemrégiben bemutatott Cross Coupé tanulmány szériaváltozata lesz: ezzel azokat a vásárlókat próbálják megfogni, akiknek fontosabb a stílus, mint a célszerűség. A BMW X6 sikere óta egyértelmű, hogy ez a réteg jelentős vásárlóerőt hordoz, és a Tiguan árszintjén eddig nem igazán kínáltak olyan modelleket, amelyek kifejezetten az ő igényeiket veszi figyelembe. Így a Volkswagen új szegmenst nyithat a hobbiterepjárók piacán belül, ahol nem kell erős konkurenciától tartania.

Egy ilyen húzás persze még a rugalmas padlólemez használata mellett is kockázatos, de a Volkswagen csoportnak igazán jól megy a bolt az utóbbi két évben, így ennyi rizikó bőven belefér. Ha viszont minden az elképzelések szerint alakul, akkor ezzel akár meg is többszörözhetik a Tiguan eladásait, és további előnyhöz juthatnak a konkurenciával szemben.