Eladta párizsi irodáit a Peugeot

2012.04.04. 12:29

Tényleg nagy lehet a baj a francia autógyártónál, ha el kellett adni a Párizs szívében álló irodaházat, ahol a cégcsoport irányítását végző mintegy 1900 fő dolgozik. Az ingatlan eladásából származó összeget is az adósságok csökkentésére használja a cég.

A jelenség hátterében az a tény áll, hogy a Peugeot 2011 második felében megduplázta adósságát, ami így 3,4 milliárd eurót tesz ki. Már ez a hitelállomány is túl sok, azt pedig semmiképp nem engedheti a cégvezetés, hogy tovább növekedjen. Így szabadulnak mindentől, amitől csak lehet. A Champs-Elyseestől csupán 700 méterre fekvő irodaházért, amely 48 éve a Peugeot tulajdona, 245,5 millió eurót adott a kanadai Quebec Deposit and Investment Fund ingatlankereskedelmi részlege, az Ivanhoe Cambridge. Ez persze nem jelenti azt, hogy a PSA főhadiszállásnak költöznie kellene, sőt, a szerződés egyik feltétele épp az volt, hogy a Peugeot még legalább kilenc évig marad, és visszabérli az irodákat az új tulajdonostól.

Messze nem ez az egyetlen lépés, amellyel pénzhez juthat, vagy költséget csökkenthet a Peugeot-Citroen. Tavaly ősszel 6000 munkahelyet szüntettek meg, és az év elején Le Mans-ban induló versenycsapatát is felszámolta a vállalat. Emellett eladták a részvények 7%-át a General Motorsnak, és olyan együttműködési szerződést kötöttek az amerikai vállalattal, amellyel hosszú távon akár egymilliárd eurót is megspórolhatnak évente. Azt azonban még senki nem tudja, hogy elég lesz-e ennyi erőfeszítés, hisz minden attól függ, hogy 2012-ben hogy alakulnak a cég eladásai Európában.