Megmutatták a jövő taxiját

2012.04.04. 13:55

A New York városa által kiírt taxitenderről, és annak győzteséről már korábban is lehetett hallani, de a speciálisan átépített Nissan NV200-ast először most, a New York Auto Show-n a tapogathatják meg a majdani felhasználók. Amit eddig tudunk a speciálisan átalakított furgonról, az alapján komoly előrelépésre számíthat sofőr, utas és taxitársaság egyaránt.

Eddig jórészt az elpusztíthatatlan, de ódivatú Ford Crown Victoriák határozták meg New York belvárosának képét, de a város vezetése kevésbé szennyező, kevesebbet fogyasztó, kisebb helyet foglaló és mégis kényelmesebb bérkocsikat láttak volna szívesen az utcákon. A Nissan NV200 furgonból kialakított taxi meg is felel minden elvárásnak. Sokkal több benne a hely, az üvegezett tetőnek köszönhetően nem okoz bezártság-érzést, az utasok teljes kényelméről pedig külön hátsó légkondicionálás és aktívszenes szagszűrő gondoskodik. Ráadásul itt már hátul is van légzsák. A sofőr szintén több helyet, és hat irányban állítható ülést kap, valamint teljesen szeparált fülkét, ami a liberális amerikai fegyvertartási törvények mellett komoly biztonságérzet-növekedést jelent. Az üzemeltetők pedig annak örülhetnek, hogy a kétliteres benzinmotor jóval kevesebbet fogyaszt, mint az öreg Fordok V8-asai.

Az új bérkocsi ára sem túl magas, 29 700 dollárt kérnek érte, és a típus 2013 végétől váltja le kötelezően a régebbi autókat New York összes taxitársaságánál. A Nissan tíz évre szerződött a várossal, így az NV200-asok 2023-ig biztosan maradnak.