Az internet megöli az autózást?

2012.04.06. 14:49 Módosítva: 2012.04.06. 14:52

Elképzelni is nehéz, hogy az Egyesült Államokban valaki jogosítvány és autó nélkül is boldogulhat, pedig egyre többen választják ezt az utat, elsősorban a fiatalok közül. A Michigan egyetem kutatói szerint a tendenciát egyértelműen mutatják a számok, de az is kiderült, hogy más nyugati országokban is jellemző ugyanez a trend.

A kutatás szerint 17 évesek 50 százaléka szerzett jogosítványt 2008-ban, míg 1982-ben ugyanez az arány még 69 százalék volt. A 20-24 éves korosztályban is 92-ről 82 százalékra csökkent a jogosítvánnyal rendelkezők aránya. Az idősebb korosztályokban sokkal kisebb az eltérés – a 35 és 39 év közöttiek esetében a visszaesés már csak 3,2 százalék volt. A kutatók szerint a jelenség elsődleges oka az internet nyújtotta lehetőségekben keresendő: alaposan csökkent azoknak a szükségleteknek a száma, amelyek gyakori utazásra kényszerítenék a fiatalokat.

Tizennégy országból hétben hasonló tendenciát tapasztaltak egy korábbi, nemzetközi vizsgálat során is: Svédországban, Norvégiában, Nagy-Britanniában, Kanadában, Japánban, Dél-Koreában és Németországban. Ezekben az országokban arányaiban szintén kevesebb fiatal szerez jogosítványt, mint néhány évtizede. Az országok közti közös pontokat keresve arra jutottak a kutatók, hogy magas életszínvonalú országokra jellemző a jelenség, ahol igen elterjedt az internet-használat, a lakosság többsége nagy városokban él, és a társadalom viszonylag kis részét teszi ki a fiatalabb korosztály. Azon felül, hogy kevesebben vannak, a jogosítványos fiatalok kevesebbet is vezetnek: fejenként 16 600-ról 12 700 kilométerre csökkent a 16 és 34 év közöttiek által évente autóval megtett átlagos távolság.

Nehéz megjósolni, hogy a jelenség milyen ütemben terjedhet a jövőben, de az üzemanyag-árak emelkedése szinténaz autózás visszaszorulásának irányába hat világszerte.