Meghalt Ferdinand Alexander Porsche

2012.04.06. 11:46

Ferdinand Porsche unokája, Ferry Porsche fia, Ferdinand Alexander, vagy ahogy széles körben ismerték, Butzi Porsche, aki elismert formatervező, és a Porsche egyik tulajdonosa volt, április 5-én hunyt el, egyelőre tisztázatlan okokból.

Ferdinand Alexander a családi vállalkozás, a Porsche sportkocsigyár alkalmazásában kezdte pályafutását 1957-ben, miután Ulmban ipari formatervezést tanult. Itt több típus tervezésében is fontos szerepet kapott: az ő vázlatai alapján készült a 904-es és a Porsche következő évtizedeit meghatározó 911-es is. A 70-es évektől egy családon belüli konfliktus miatt a Porsche család tagjai már nem vehettek részt a családi vállalkozás mindennapi működtetésében, így Ferdinand Alexander saját céget alapított Porsche Design néven, és általános formatervezéssel kezdett foglalkozni: az óráktól a televíziókon és a késeken át a pipákig és a zongorákig mindenféle tárgy tervezését vállalta a cég, de autókkal a továbbiakban már nem foglalkozott.

A Porsche sportkocsigyárral csak a felügyelő bizottság tagjaként és részvényesként maradt kapcsolatban, de 2005-ben egészségügyi okokból visszavonult, bár haláláig megtartotta a tiszteletbeli elnöki címet.