Tiszta, használhatatlan luxus

2012.04.06. 07:30

A Nissan Leaf nagyszerű kritikákat kapott, de mégiscsak afféle mezitlábas tömegmodell benyomását kelti. Most viszont itt van a villanyautónak az a változata, amelyhez presztízs is jár.

Az eredeti terv az volt, hogy a Leaf Infiniti néven is kapható lesz, de azt a cégvezetés is hamar belátta, hogy ez zsákutca. A Leafnak nincs sok stílusa, elegánsnak meg aztán végképp nem nevezhető, így csak lejáratták volna vele a Nissan luxusmárkáját. Ezért visszaküldték a projektet a tervezőasztalra, és onnan most érkezett meg az eredmény. Az Infiniti LE-ben ugyanaz az elektromos hajtás dolgozik, mint a Leafben, villanymotor 109 lóerővel és 280 Nm-rel, de kapott egy érdekes szedán karosszériát, szépen hullámzó, tarajos övvonallal, az Infiniti jellegzetes stílusában.

Ha nem volna riasztó, hogy 160 kilométer, vagy még kevesebb után órákig vesztegelhetünk egy konnektor mellett, azt mondanánk, hogy a villanyautó ezzel a formával akár be is futhatna. Elég karakteres, hogy a Toyota Priushoz hasonlóan jelképpé legyen. Így is valószínű, hogy ha megjelenik, a környezetvédő sznobok lecsapnak majd a típusra, legalábbis addig, míg újabb autóipari divat nem jön a nehezen használható villanyautók helyére.