Időben jön a legújabb Tesla

2012.04.09. 08:44

Sorozatgyártásra kész a Tesla S, így akár már a júliusi határidőre megkezdődhet az első modellek leszállítása.

Az ötajtós S a Tesla második modellje lesz a Tesla Roadster után. Három színben jön, ára 57400 dollárról (12,5 millió forint) indul, ennyiért a 260 kilométeres hatótávolságú modellt lehet majd megkapni, míg a 484 kilométer hatótávú változat ára 77 ezer dollár (17 millió forint) lesz.

A Tesla tavaly árbevétele 204,2 millió dollár volt. Ezt tervezik megháromszorozni idén, és figyelembe véve, hogy az S-ből ötezret akarnak értékesíteni az év végéig, ezt a célt könnyen elérhetik. Ez azonban több mint kétszerese annak, amennyit a Roadsterből eladtak az elmúlt négy évben összesen.

Úgy tűnik, Dan Neil Pulitzer-díjas amerikai újságíró nyúlhat a pénztálcája után. Ő volt az, aki egy fogadásra hívta ki tavaly nyáron Elon Muskot, a Tesla Motors alapítóját. A jelek szerint Musk teljesítette a fogadás feltételeit, miszerint S-t még az év vége előtt piacra dobják, és az árak, valamint a hatótávolság is azonos a 2009-ben ígértekkel. A vesztes Neilnek ezer dollárt kell utalnia az Orvosok Határok Nélkül alapítvány számára, ám még így is ő járt jobban, lévén, hogy ellenkező esetben Musknak egymillió dollárjától kellett volna megválnia jótékony célokra.