A Focust fenyegeti az új Nissan

2012.04.11. 06:02

A japán márka kínálatából eddig hiányzott egy kompakt modell, amely vetélytársa lehet a VW Golfnak, Opel Astrának vagy Ford Focusnak. Ha igazak a hírek, akkor ez hamarosan változik.

A Note illevte a Juke még inkább a kisautókhoz áll közel, a Qashqai viszont egyértelműen drágább, mint az átlag-kompaktok. Így a kettő közé még befér egy újabb modell, amellyel jelentősen növelhetnék a márka eladásait. Szokványos személyautóról persze nem lehet szó – az a Renault vadászterülete – de úgy néz ki, a Nissan mégis talált megoldást. Az új típus a tavasz elején bemutatott Invitation tanulmány szériaváltozata lesz, amely koncepciójában leginkább talán a Seat Leonra emlékeztet. Az egyterűek és a szokásos személyautók közé eső formától azt várják a Nissannál, hogy már azok számára is vonzó lehet, akik amúgy csapott hátú ötajtós modelleket vásárolnának, így többet adhatnak el belőle, mint a Juke-ból vagy a Qashqaiból.

Az új modell gyártásának beindítása kapcsán a Nissan felújítja brit üzemét: a sunderlandi üzem bővítésére és korszerűsítésére 127 millió fontot költenek, így a tervek szerint a jövőben akár évi 550 ezer autót is legyárthatnak itt évente. Ha minden igaz, a gyártás 2014-ben indulhat, így bő nyolc év után ismét lesz a Nissannak megfizethető kompakt modellje.