Robbanás a GM kutatóközpontban

2012.04.12. 14:37

A Warren Technical Center a GM egyik fejlesztési bázisa, amelyet a napokban nagy intenzitású robbanás miatt kellett kiüríteni. A részletek többsége egyelőre tisztázatlan, de úgy néz ki, egy kísérleti akkumulátor robbant fel. Úgy tudjuk, senki nem halt meg, de egy embert kórházba kellett vinni a szerencsétlenség következtében.

Az eddig sem volt titok, hogy az elektromos autókban használt lítium-alapú akkumulátor-technológia nem veszélytelen. A mobiltelefonokban és hordozható számítógépekben is alkalmazott Li-ion rendszerű akkumulátorok meghibásodás vagy túltöltés esetén nem csupán erősen melegszenek, mint a korábbi akku-típusok, de hajlamosak heves detonációra. De míg kisebb méretekben ez csupán kisebb sérüléseket okozhat, az autókban használt hatalmas cellacsomagok komoly károkat tehetnek.

A GM laporjában is az akkumulátor-laboratóriumban történt a robbanás, de a gyáriak siettek hozzátenni, hogy extrém teszteket hajtottak végre egy kísérleti akkumulátoron, amelynek a világon semmi köze sem volt a Chevrolet Volt akkumulátorához, vagy bármely más szériagyártású járművük bármely alkatrészéhez. Ezzel együtt csak remélhetjük, hogy a Li-ion akkumulátoros villanyautók kellőképp biztonságosak, és nem lesznek hajlamosak néhány év múlva, kissé megviseltebb állapotban hasonló robbanással kímúlni a nyílt utcán.