A Mondeo ismeretlen kihívója

2012.04.17. 18:04

Egyelőre mi sem nagyon tudjuk hová tenni a szárnyas jelvényes autót. A neve Haima Yao, és Pekingben mutatják be néhány napon belül, de valahogy ismerős: igazi konfekciószabású középkategóriás, amely akár Opel, Ford vagy Hyundai is lehetne ugyanezzel az erővel.

Lassan unalomig koptatott közhellyé válik, hogy a kínaiak már a spájzban vannak. Valójában nagyon kevés kínai autóhoz volt szerencsénk eddig itt, Európa közepén, így nem is nagyon tudjuk, hogy mit várhatunk egy ilyen géptől. Az azonban egyértelmű, hogy az ottani autógyárak igyekeznek. Viszonylag sok ilyen cég alakult, hiszen néhány éve komoly állami támogatást kapott a legkisebb próbálkozó is – a Haima ezek közül egy, és most, hogy a támogatás már csak azoknak a cégeknek jár, amelyek valódi fejlesztésekkel állnak elő, ez az eddig viszonylag kevéssé ismert márka is készített egy komolyabb külsejű modellt.

A Yao típusjelzésű modellről eddig csak annyit tudtunk kideríteni, hogy 4,85 méter hosszú, a tengelytávja pedig kifejezetten hosszú, 2,8 méteres. Ez utóbbi tulajdonság állítólag kifejezetten nagy lábteret eredményez, ami a kínai vásárlói szokásokat ismerve egyáltalán nem csoda: odaát az autótulajdonosok jelentős része sofőrt tart, és hátul utazik.