Újra lesz Opel Calibra

2012.04.17. 05:47

Az Opel kínálatában évtizedekig biztos pont volt egy-egy sportos kupé, egészen 1997-ig, amikor a Calibrát végleg nyugdíjazták. A gyáriak a kétajtós Astra változatokkal próbálták felváltani, kevés sikerrel – de úgy tűnik, akár már jövőre elkészülhet az Insignia alapú utódmodell.

Az autóról egyelőre csak néhány spekulatív vázlat alapján alkothatunk valamiféle képet magunkban: ezek alapján az Insignia lerövidített, kétajtós, még lendületesebb övvonalú mutációja lesz az új Calibra, azaz követi a Vectra padlólemezre épített elődmodell receptjét. Itt nyilván még kevesebb hely jut majd a hátsó utasoknak, de az autó jellegéből adódóan ez aligha okoz olyan problémát, mint az Insignia esetében, hisz alapvetően két felnőtt elszállítása a feladat.

A motorokat a Vectrából már ismert kínálat erősebb tagjai közül válogatják majd – ha igaz, az 1,6 literes 180 lóerős benzines kerül a legegyszerűbb változatba, míg a csúcsmodellbe 2,8 literes turbós V6-os kerül, összkerék-hajtással és 325 lóerős csúcsteljesítménnyel. Persze lesz dízelváltozat is, 160 lóerős kétliteressel. A rövidebb karosszéria miatt a Calibra valamivel könnyebb lehet, mint az Insignia, így valószínűleg valamivel jobban megy majd, bár a legnagyobb különbséget így is az alkatrészek hangolásában lehet majd felfedezni.

A sportos Opel kupé árban a VW Sciroccóval és az Audi TT-vel versenyezhet majd, bár ezeknél egyértelműen nehézkesebbnek ígérkezik.