A Nissan nagy dobása

2012.04.24. 06:13

Eredetileg viccként kezdett terjedni, hogy minden Nissanban van egy kis Infiniti, de az új Sylphyre szó szerint igaz. A kompakt szedán, amely a világ különféle országaiban más-más néven lesz kapható, egész elegáns jelenség, és talán Európába is eljut.

A négyajtós, lépcsős hátú modell egyszerű formáját néhány jól eltalált éllel dobták fel: a motorháztetőről a tetőívekre kúszik fel kettő, amely a lendületes tetőívben folytatódik, és az autó oldalán hullámzik végig egy másik. Ennyi elég is, hogy a látvány jellegzetes legyen, sőt, már-már izgalmas – egy tömegmodellnek nem is kell több. A tervezők igyekezete érthető is: a Sylphy nem csak Japánban és Kínában lesz kapható, de később bemutatják az Egyesült Államokban is a Sentra típus utódjaként, és állítólag még vagy 120 másik országban. Nem kizárt, hogy Kelet-Európában is kínálják majd, hisz itt is el lehet adni a négyajtós modelleket, bár nagyobb érdeklődés várható a Közel-Kelet országaiban és Latin-Amerikában.

A típust Pekingben mutatták be, ami nem véletlen: elsőként a Dongfeng Nissan üzemében kezdődhet a gyártás a kínára szabott kivitellel. Ebbe 1,8 literes, négyhengeres benzinmotor, és fokozatmentes automata váltó kerül. Alighanem hasonló lesz az amerikai kivitel is, a többi piacon viszont jó eséllyel lesz egy olcsóbb változat is kisebb alapmotorral és manuális váltóval.