Koreai motorokat használna a BMW?

2012.05.04. 16:01

A BMW számára komoly gondot okoz, hogy honnan szerezze be olcsón a fronthajtású autókba való motorokat, hisz a Mini eladásai önmagukban nem fedeznék a fejlesztés költségeit sem. Eddig a Peugeot jelentette a megoldást, de lehet, hogy partnert váltanak a bajorok.

Friss sajtóhírek szerint a Hyundai épp egy szupermodern motorcsalád kifejlesztésére készül, amelynek az előállítására 2 milliárd dollár körüli összeget szánnak, és ebbe a projektbe szállna be a BMW saját pénzével és tapasztalataival. Az a hír járja, hogy a fejlesztést a két cég mérnökei közösen végeznék, cserébe a gyártást a Hyundai vállalná, a BMW pedig önköltségi áron jutna a korszerű motorokhoz. Mindez egyelőre persze nem biztos, legalábbis a BMW és a Hyundai képviselői egyelőre diszkréten hallgatnak, de a Hyundai elnökének fia nemrég látogatást tett a BMW müncheni központjában.

Néhány éve talán szörnyülködtünk volna a hír hallatán, de a Hyundai az utóbbi évtizedben motorfejlesztésben utolérte az európai és japán konkurenciát. Erre utalnak legalábbis jelenleg forgalmazott dízel- és benzinmotorjaik, amelyek teljesítmény, fogyasztás és károsanyag-kibocsátás szempontjából legalább átlagosak, vagy egyes esetekben még jobbnak is tűnnek.

A BMW a Mini motorellátását a kezdetektől külső forrásból próbálta megoldani. Az első generáció esetében a Chryslerrel közösen építettek fel egy motorgyárat az 1,6 literes benzinesek gyártására, a második generáció motorjait a Peugeot egyik gyárában készítik, és elképzelhető, hogy a következő modellváltáskor már Hyundai gyártotta motorokat használnak majd.