Bekeményítenek a biztosítók

2012.05.05. 16:27

Az utóbbi években drasztikusan csökkent a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás díja, ezért a biztosítók igyekeznek kiszűrni a visszaéléseket, amit csak a balesetek szigorúbb vizsgálatával érhetnek el.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) szerint a biztosítók különösen azokban az esetekben vizsgálódnak fokozottan, amikor a gépkocsin több, egymástól független elem is sérül, a baleset és a bejelentés időpontja között hosszabb idő telik el, illetve, ha nem egyértelmű a baleset minden körülménye.


Az utóbbi esetben a biztosítók egyre sűrűbben folytatnak hosszas jogalapvizsgálatot, amelyek egyre gyakrabban eredményeznek különféle arányú kármegosztást. A FBAMSZ szerint a helyzet az ügyfelek szempontjából akkor javulhatna, ha bevezetnék a direkt kárrendezést, amely során az ügyfél a kárát a saját biztosítóján keresztül rendezhetné.
A szövetség külön is felhívja a figyelmet, hogy a zökkenőmentes kárrendezés érdekében az ügyfeleknek érdemes számos kérdésre figyelniük. A biztosítók például lehetővé teszik a kár bejelentését okos telefonon is, ez azonban nem pótolja a kárbejelentő lap kitöltését, és beadását. A bejelentő lapot mindkét félnek alá kell írnia, és külön ügyelni kell arra, hogy a vétkes fél ismerje el aláírásával a felelősségét. Fontos az is, hogy készüljön több kép a helyszínről.
Ha a baleset személyi sérüléssel járt, ha gyanús, hogy az ellenérdekű fél ittasan vezetett, illetve ha a felek nem tudnak megegyezni a felelősségben mindenképpen rendőrt kell hívni. Kevesen tudják, hogy a biztosító felülbírálhatja a rendőrségi határozatot: például vétlenség esetén is alkalmazhat kármegosztást.
Totálkár esetén gyakran vitatott a roncsérték. Ha a biztosító által megállapított összeg kisebb a kínált vételárnál, kérni kell a biztosítót, hogy a szerződött kereskedője vegye át az értékesítést, így lehet a roncsértéket korrigáltatni