Bulgáriából hódítja meg Európát Kína

2012.05.13. 14:14

Öt éven belül ötvenezer gépkocsit fognak gyártani a kínai Great Wall bulgáriai autógyárában, amely az első kínai autó-összeszerelő üzem az Európai Unióban.

A bolgár partner, a Litex vállalat igazgatója egy üzleti konferencián elmondta: az észak-bulgáriai Lovecs közelében található gyárban előállított autókból már futnak Bulgária, Macedónia, Albánia és Montenegró útjain. A bolgár cég buszok összeszereléséről is tárgyal kínai partnerével, a konkrét tervek várhatóan 2012 végére konkretizálódnak.

A bolgár Litex céggel közös vállalat kezdetben 200 embert foglalkoztat, ők szerelik össze a Kínából odaszállított részegységeket. Az autókat kezdetben a bolgár piacon, illetve a környező országokban kívánják értékesíteni - nem utolsósorban az alacsony árak miatt -, később azonban terjeszkedni akarnak Európában. Az üzemben gyártandó, a Toyota Yarisra emlékeztető Voleex C10 kisautó és a Steed 5 pickup modell ára 8000-12800 euró között van.

A Great Wall a vezető terepjárógyártó Kínában, több üzeme is van már külföldön, többek között Oroszországban, Indonéziában, Egyiptomban és Ukrajnában. Lovecsben sem új iparág az autógyártás: 1966 és 1990 között orosz gyártmányú autókat szereltek itt össze, elsősorban 408-as Moszkvicsokat.