BMW: olyan műszerfal, amilyet akarsz

2012.05.16. 06:23

Manapság már egyáltalán nem ritka, hogy a műszerfal kijelzői részben vagy egészben egy kisebb fajta monitoron jelennek meg, de a megoldásban rejlő lehetőségeket még messze nem használták ki a gyártók. A BMW egy lépéssel közelebb merészkedett ahhoz a jövőképhez, ahol mindenki testre szabhatja a saját műszereit.

Az 5-ös sorozaton jelenik meg a Black Panel fantázianevű műszerfal-helyettesítő kijelző új, testre szabható változata. A 10,25 hüvelykes átlójú monitor, amelynek tökéletesen fekete a háttere, eddig is elérhető volt az ötös sorozathoz, a lényeg, hogy a BMW-nél most új programot írtak, amely jobban kihasználja a képernyő adta lehetőségeket. A négy kerek műszeres elrendezés ugyan megmarad, de a Normál, a Comfort, az Eco Pro és a Sport üzemmódokban teljesen más hangulatú műszercsoportot mutat a képernyő. A legelső üzemmódban közönséges műszereket látunk, a Comfort mód viszont jobban kiemeli a lényeges információkat, például kivilágítja az aktuális sebességhez és fordulatszámhoz legközelebbi egész értéket. Az Eco Pro üzemmódban a fordulatszámmérő helyét az Efficient Dynamics rendszer energiamérlegének kijelzője helyettesíti, Sport-ban pedig számmal írja a sebességet az óra közepén, a fordulatszámmérőben pedig megjelenik az aktuális sebességi fokozat.

A négy elrendezés mellett állíthatók a műszeregység színei és a kijelzett információk számát is csökkentheti vagy növelheti a felhasználó ízlés szerint – hasonlóan a mobiltelefonokban már évek óta meglevő lehetőségekhez. Az effajta testre szabási lehetőség részint persze öncélú dolog, de ugyanakkor egyértelműen vonzó a vásárlók számára, így nem csodálkoznánk rajta, ha a jövőben egyre több autóban jelenne meg hasonló funkció, és nem csak a luxus-kategóriában.